Saturday, September 30, 2006


ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ

"Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ" Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» και η μεταστροφή του συστήματος της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων διαφάνηκε στη χθεσινή πορεία των εκπαιδευτικών, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου και έληξε με περιορισμένες αντεγκλήσεις, ευρεία χρήση χημικών και εννιά προσαγωγές.

Σχέδιο ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε...
Η ΕΛ.ΑΣ. έδειξε τις προθέσεις της, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν ένα από τα κομμάτια της πορείας στο οποίο φέρεται να υπήρχαν πιθανοί ταραξίες, στο ύψος του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, ύστερα από δύο απόπειρες διάσπασης του αστυνομικού κλοιού. Πεντακόσιοι διαδηλωτές και μεγάλος αριθμός φωτορεπόρτερ, κάμεραμεν και δημοσιογράφων, βρέθηκαν περικυκλωμένοι από άνδρες των ΜΑΤ, οι επικεφαλής των οποίων τους ζητούσαν επιτακτικά να καθίσουν κάτω.ΔακρυγόναΤην ίδια στιγμή, άλλοι συνάδελφοί τους έκαναν χρήση δακρυγόνων και ψέκαζαν όποιον δεν είχαν καταφέρει να κυκλώσουν προκειμένου να τον αποκόψουν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που διαμαρτύρονταν.

Οι εκπαιδευτικοί έπρεπε, εκτός από την καταρρακτώδη βροχή, να αντιμετωπίσουν την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολήςΤελικά από εκείνο το σημείο προσήχθησαν τρεις διαδηλωτές, δύο νεαροί και μία κοπέλα, φοιτητές της ΣΕΛΕΤΕ. Το γεγονός προκάλεσε την οργή δασκάλων και καθηγητών, μερίδα των οποίων ακολούθησαν διαμαρτυρόμενοι τις διμοιρίες που μετέφεραν τους προσαχθέντες μακριά από τους υπόλοιπους διαδηλωτές σχηματίζοντας εκ νέου τείχος με το σώμα τους. «Γιατί τους συλλάβατε; Πείτε μας τι έκαναν;», τους ρωτούσαν, αφού η πορεία ήταν ειρηνική και έφτανε στο τέλος της, αλλά απάντηση δεν πήραν.Οι προσαχθέντες απομακρύνθηκαν με ένα περιπολικό που έφτασε με μεγάλη ταχύτητα στην αρχή της Πανεπιστημίου και αναχώρησε με την όπισθεν μεταφέροντας τους τρεις φοιτητές.

Πάθος στη βροχή...
Τα μοναδικά επεισόδια (αν μπορούν να ονομαστούν έτσι δεδομένου ότι ούτε σωματική επαφή υπήρχε, ούτε σημειώθηκαν φθορές) συνέβησαν όταν η κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με τελικό προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου, έφτασε κοντά στο τείχος που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικές δυνάμεις με τα σώματά τους, στη διασταύρωση των οδών Βασ. Σοφίας και Ακαδημίας, έξω από τη Βουλή, για να αποτρέψουν κάθε πρόσβαση.Ηταν η στιγμή που οι άνδρες των ΜΑΤ «ψέκασαν» για πρώτη φορά τους διαδηλωτές με τις φυσούνες τους, χωρίς βέβαια να καταφέρουν και πολλά, αφού εκείνη τη στιγμή έβρεχε καταρακτωδώς και το χημικό παρασύρθηκε από το νερό.

Οι απέναντι...
Κόκκινο, μαύρο...Στη δεύτερη απόπειρα, οι διαδηλωτές δέχτηκαν «βροχή» από δακρυγόνα. Με εξαίρεση ένα πλαστικό μπουκάλι νερό που εκτοξεύτηκε και ένα καδρόνι που μεμονωμένα χρησιμοποιήθηκε σε βάρος αστυνομικού, τίποτα άλλο δεν συνέβη.Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοίνωσε εννέα προσαγωγές. Οι επτά από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι άλλοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.Κατηγορούνται για «εξύβριση», «αντίσταση», «διατάραξη κοινής ειρήνης» και παράβαση του νόμου «περί όπλων». Σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home